Chemia Żywności - st. I semestr III

Prowadzący:

Wykłady: Prof. dr hab. inż. Artur Bartkowiak

Ćwiczenia laboratoryjne:

dr inż. Sławomir Lisiecki          pokój 2.26, tel. 91 449 65 91

Wykłady :

Wykład

Nazwa

 (po kliknięciu na tytuł powinno się pojawić odwołanie do treści wykładów w pdf)

  Interesujące strony WWW

1

Wstęp

TED:  Malcolm Gladwell on spaghetti sauce

2a

Woda  

2b

Związki mineralne  

3

Sacharydy

 

4

Lipidy

 

5

Białka

 

6

Oddziaływanie emulsje


7a

Niebiałkowe związki azotowe 


7b Podstawowe reakcje chemiczne w żywności   


Wymagania ćwiczenia:

Kolokwium – po 6 ćwiczeniach oraz po 12 ćwiczeniach.

Na ćwiczenia należy przychodzić przygotowanym do zajęć tzn. posiadać wiedzę teoretyczną z poprzednich zajęć oraz z ćwiczeń, które będą aktualnie wykonywane przez daną grupę – możliwe wejściówki.

Konspekty z ćwiczeń – kartę pracy wypełniamy w trakcie ćwiczeń i oddajemy na koniec zajęć.

 

 Opis ćwiczeń:

 

 Interesujące linki do innych stron dot. Chemii Żywności:

Lp

Link

Opis

1

http://e-bmp.pl/File/bmp_4c8a3761e6cce.pdf

Wykorzystanie enzymów w przetwórstwie owoców i warzyw - Dr inż. Dorota Nowak

2

http://sod.ids.czest.pl/publikacje2/l898/l898.pdf

Mechanizm działania roztworów buforowych - mgr inż. Renata Gawron

3

http://www.nutrivitality.pl/zwizki-barwne/naturalne-barwniki-rolinne.html Ogólna charakterystyka barwników roślinnych

4

http://www.chem.ug.edu.pl/~tomek/kolory.htm

Kapusta jako wskaźnik pH

5

http://www.google.pl/url?usgCqHkDTQPjzINBQ&cad=rja

Karmelizacja oraz reakcja Maillarda

6

http://www.bujon.cz/PL/produkty_text_AROMATA.html Aromaty przetworzone i jakość żywności – brunatnienie nieenzymatyczne - Jan Pánek i in.

7

http://www.les.ar.krakow.pl/~kfl/dydaktyka/chemia/cwicz9/bufory.pdf

Roztwory buforowe – teoria i obliczenia - Iwona śak, Paweł Niemiec

8

http://www.food-info.net/pl/colour/enzymaticbrowning.htm Brązowienie enzymatyczne

9

http://kntz.sggw.pl/publikacje/2009/hydrokoloidy.pdf Hydrokoloidy w żywności – Michał Antczak, Paulina Krzemińska

10

http://www.czytelniamedyczna.pl/3228,hydrokoloidy-pochodzenia-roslinnego-jako-zamienniki-zelatyny.html

Hydrokoloidy pochodzenia roślinnego jako zamienniki żelatyny - Bożena Waszkiewicz-Robak, Franciszek Świderski