Wykłady: Prof. dr hab. inż. Artur Bartkowiak
Ćwiczenia laboratoryjne:
dr inż. Małgorzata Mizielińska pokój 2.26, tel. 91 449 61 32
Wykłady
UWAGA: całość materiału do wykładów została przygotowana na podstawie książki: Biochemia, Autor: Lubert Stryer, PWN Warszawa 1999
Literatura:
1. Biochemia, Autor: Jeremy Berg, Lubert Stryer, John L. Tymoczko, PWN Warszawa 2005
Rozdziały:
8. Enzymy:: podstawowe pojęcia i kinetyka
9. Strategie katalityczne
10. Strategie regulacyjne:: enzymy i hemoglobina
2. Ćwiczenia z enzymologii i technik biochemicznych. Bartoszewska, Niziołek, Paszowski, Wydawnictwo SGGW
3. Handbook of Food Enzymology– ed. John R. Whitaker et al., CRC Press; (2002)
4. Enzymes in Food Technology - ROBERT J. WHITEHURST, BARRY A. LAW, Editors Sheffield Academic Press CRC Press (2002)
5. Food chemistry - Hans-Dieter Belitz, Werner Grosch, Peter Schieberle, Springer (2004)
Ciekawe linki do e-podręczników do enzymologii:
Lp. | Tytuł książki | Strona WWW |
1, | Biochemistry Jeremy M Berg; John Tymoczko; Lubert Stryer ©2012 | Seventh Edition |
|
2. | Enzymes in Food Technology - ROBERT J. WHITEHURST, BARRY A. LAW, Editors Sheffield Academic Press CRC Press (2002) |
|
| |
|
Wymagania ćwiczenia
Opis ćwiczeń:
Ćwiczenie | Nazwa (po kliknięciu na tytuł powinno się pojawić odwołanie do opisu ćwiczeń w pdf) |
1 | Oksydoreduktazy i transferazy |
2 | Hydrolazy (format: pdf, rozmiar: 393 kB) |
3 | Lipaza (format: pdf, rozmiar: 184 kB) |
4 | Amylaza (cz. I) (format: pdf, rozmiar: 195 kB) |
5 | Amylaza (cz. II) (format: pdf, rozmiar: 263 kB) |
6 | Inwertaza (format: pdf, rozmiar: 313 kB) |