Prowadzący:
Wykłady: Prof. dr hab. inż. Artur Bartkowiak
Ćwiczenia laboratoryjne:
dr hab. inż. Sławomir Lisiecki pokój 2.26, tel. 91 449 65 91
mgr Michał Jarosz pokój 2.05, tel. 91 449 61 35
Wymagania ćwiczenia:
Kolokwium – na ostatnich ćwiczeniach w formie testu obejmującego materiał z konspektów i ćwiczeń.
Projekt - na ostatnie ćwiczenia należy przygotować i zaprezentować projekt (szegóły dotyczące projektu omawiane będą na pierwszych ćwiczeniach)
Na ćwiczenia należy przychodzić przygotowanym do zajęć tzn. posiadać wiedzę teoretyczną z ćwiczeń, które będą aktualnie wykonywane przez daną grupę.
Konspekty z ćwiczeń – oddajemy w formie wydrukowanej – mają zawierać krótką teorię odnośnie wykonanego ćwiczenia, opracowane wyniki oraz wnioski.
Jeśli konspekty nie będą oddawane w przedstawionej wyżej formie - będą zwracane do poprawki!
Opis ćwiczeń:
Ćwiczenie | Studenci stacjonarni | Studenci niestacjonarni (po kliknięciu na tytuł powinno się pojawić odwołanie do opisu ćwiczeń w pdf) |
1 | Immobilizacja | Immobilizacja |
2 | Emulsje | Emulsje (format: pdf, rozmiar: 510 kB) |
3 | Piany | Piany (format: pdf, rozmiar: 490 kB) |
4 | Suszenie rozpyłowe | Suszenie rozpyłowe (format: pdf, rozmiar: 525 kB) |
5 | Ekstrakcja | Ekstrakcja (format: pdf, rozmiar: 551 kB) |
Ciekawe linki do e-podręczników i artykułów do Technologii Żywności:
Lp. | Nazwa książki | Strona WWW |
1.
| Procesy Technologii Żywności Mieczysław Boruch, Bogusław Król | |
2. | Stabilność i jakość bezcholesterolowych, niskotłuszczowych emulsji majonezowych zawierających inulinę. Katarzyna Jędrzejkiewicz, Anna Florowska |
|
3. | Badania nad zastosowaniem skrobi modyfikowanych do produkcji niskotłuszczowych, bezcholesterolowych emulsji majonezowych. A. Górecka, K. Niepytalska, K. Krygier |
|
4. | Wpływ wybranych aromatów i emulgatorów na stabilność emulsji napojowych E. Dłużewska, K. Lichocka | kliknij |
5. | Struktura mikrokapsułek estrów etylowych oleju roślinnego. F. Dajnowiec, A. Kubiak, L. Zander, P. Banaszczyk | kliknij |
6. | Nowe Trendy w suszeniu żywności. Dorota Witrowa-Rajchert | kliknij |
7. | Wpłwy strumienia masy czynnika suszącego na suszenie rozpyłowe koncentratu brzeczki słodowej. M. Surma, S. Peroń | kliknij |
8. | Suszenie rozpyłowe enzymów - przyczyny inaktywacji oraz metody i mechanizmy ich stabilizacji. K. Samborska | kliknij |
9. | Badania morfologii proszków otrzymanych podczas suszenia rozpyłowego hydrolizatu białkowego z dodatkiem maltodekstryn. D. Cupiał, D. Witrowa-Rajchert | kliknij |
10. | Wpływ parametrów suszenia rozpyłowego na jakość hydrolizatu białkowego. E. Janiszewska, D. Ciupał, D. Witrowa-Rajchert | kliknij |
11. | Zarys metod charakterystyki fizykochemicznej Krzysztof Paluch, Lidia Tajber | kliknij |
12. | Żywność projektowana część 1 i 2. M. Walczycka, A. Duda-Chodak, G. Jaworska, T. Tarko | |
13. | Zastosowanie natywnej i modyfikowanej skrobi Lędźwianu Siewnego do mikrokapsułkowania aromatów. J. Korus, M. Gibiński, B. Achremowicz | kliknij |
14. | Otrzymanie i niektóre zastosowania unieruchomionych enzymów. J. Synowiecki, S. Wołosowska | kliknij |