- + Zakończenie części badawczej projektu ProBioKap (30-09-2013)  

W dniu 30.09.2013 roku o godzinie 15:30 ostatni naukowiec Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych ZUT opuścił pomieszczenia laboratoryjne, w których opracowano recepturę immobilizatu ProbBioKap, czyli takiej mieszaniny tranu bogatego w kwasy omega-3 oraz bakterii probiotycznych, która występując w postaci proszku zachowuje wysokie parametry jakościowe. 

Projekt realizowany w ramach priorytetu 1 "Badania i rozwój nowoczesnych technologii" Programu Operacyjnego   Innowacyjna Gospodarka 2007-2013 skupiał 34 partnerów, wśród których znaleźli się PPHU "Bieg", Akuna Polska Sp. z o.o.,  Novamyl S.A., Prebake Sp. z o.o., Dobosz, Sedina Fresh Potato Sp. z o.o., Animex Foods Sp. z o.o., Culinar Polska Sp. z o.o., Starco Zakład Mleczarski Sp. z o.o., Fitlinefood, Chemland, SPX Flow Technology Poland Sp. z o.o., Scientific SA, Haartim Anna Monika Janachowska, IKA POL Wojciech Byrski, Alchem Grupa Sp. z o.o. Azelis Poland Sp. z o.o., Butterfly Agnieszka Borowy, AR-POL Sikorska i Sikorski Sp. J., IGI FOOD Consulting Sp. z o.o.,  HEKON - Hotele Ekonomiczne S.A., NKK S.C. B.B. Sobolewscy, Herbapol-Lublin, Jars Sp. z o.o., BTL Sp. z o.o. Zakład Enzymów i Peptonów, Emapol Sp. z o.o., Life Technologies Polska Sp. z o.o., Adam Burakiewicz Mikołaj Burakiewicz, Spółka cywilna A&A Biotechnology, Bio-Rad Polska Sp. z o.o., Gentaur Sp. z o.o., Blirt S.A., Hydrobog oraz MADEin Amelia Wiszniewska. 

Badania naukowe potwierdziły, że parametry technologiczne i  receptura umożliwiają otrzymanie dodatku do żywności o nowej jakości. Wynalazek umiejętnie łączy zalety bakterii probiotycznych i nienasyconych kwasów tłuszczowych w taki sposób, że otrzymany produkt posiada podwyższoną stabilność oksydacyjną a kilkumiesięczny okres przechowywania nie powoduje istotnego pogorszenia właściwości zarówno pod względem mikrobiologicznym jak i jakości immobilizowanych NNKT. Te cechy powodują, że może on być stosowany zarówno przez producentów żywności, jak i bezpośrednio przez konsumentów jako prozdrowotny dodatek do szerokiej gamy produktów spożywczych. 

 
KLIKNIJ: wersja pdf (z rysunkami)

 

POIG 2.2 - Budowa CBIMO

polska | english

 


 

Oferta CBiMO:


Bio-
immobilizacja
Innowacyjne
opakowania
polska | english polska | english

 

 

 

 

Zobacz realizowane projekty