- + Konferencja ProBioKap 2012 - krótka relacja (26-10-2012)  

W dniach 25-26 października 2012 w szczecińskim hotelu „NOVOTEL” odbyła się konferencja  pt. „PROBIOKAP – 2012 BIOIMMOBILIZACJA W ZASTOSOWANIACH PRAKTYCZNYCH. FORUM PRZEMYSŁOWO – NAUKOWE”, której organizatorem było Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych, w ramach projektu POIG 2007-2013. Priorytet 1 „Badanie i rozwój nowoczesnych technologii”. Poddziałanie 1.3.1. „Prozdrowotne dodatki do żywności zawierające im mobilizowane nienasycone kwasy tłuszczowe oraz bakterie probiotyczne otrzymywane metodą suszenia rozpyłowego” (ProBioKap). W gronie uczestników znaleźli się zarówno przedstawiciele środowiska naukowego jak i reprezentanci firm przemysłowych z branży spożywczej na terenie całej Polski. Wśród firm znalazły się: AR-POL Sikorski i Sikorska Sp.J. (Warszawa), GRZEŚKOWIAK Sp.J. (Kórnik), F.H.U.P. „CONSULT-FOOD” (Stare Czarnowo), „FLEISCH MANNSCHAFT-POLSKA” Sp. z o.o. (Świdwin),  „LIVING-FOOD” Sp. z o.o. (Trzciel),  SPX Flow Technology Poland (Bydgoszcz), STARCO Zakład Mleczarski Sp. z o.o. (Stargard Szczeciński), Zakład Zielarski „KAWON – HURT” Nowak Sp.J. (Gostyń).

Głównym celem spotkania była przedstawienie wyników badań realizowanych w projekcie POIG 1.3.1. ProBioKap przez interdyscyplinarny zespół naukowców i zainteresowanie przedsiębiorców nowym unikatowym produktem/surowcem o wysokich właściwościach odżywczych, który cechuje szeroki potencjał aplikacyjny. Wskazywano możliwości zastosowania tego typu oryginalnego produktu w artykułach spożywczych i korzyści płynące dla zakład produkcyjnego, który zdecyduje się na jego zastosowanie/wdrożenie, związane ze wzrostem konkurencyjności i innowacyjności przedsiębiorstwa.  Dodatkowym atutem konferencji był panel tematyczny poświęconyZarządzaniu nowym produktem, który obejmował zarówno kwestie czysto prawne z zakresu prawa żywnościowego odnośnie wyboru kwalifikacji dla produktu, jego oznakowania i końcowego etapu wprowadzenia produktu do obrotu (dr M. Taczanowski – UP w Poznaniu i IGI Food Consulting, Warszawa), jak i praktyczne doświadczenia przedsiębiorcy podejmującego się wprowadzenia nowego produktu na rynek – Firma AR-POL z Warszawy.

 

 

 

POIG 2.2 - Budowa CBIMO

polska | english

 


 

Oferta CBiMO:


Bio-
immobilizacja
Innowacyjne
opakowania
polska | english polska | english

 

 

 

 

Zobacz realizowane projekty