- + Naukowcy z Uniwersytetu Iowa rozwijają technologię wytwarzania biopochodnego nylonu (26-02-2016)  

Inżynierowie z Iowy odkryli możliwość wykorzystania genetycznie modyfikowanych szczepów drożdży oraz procesów elektrokatalitycznych do przekształcenia cukru w nowego rodzaju nylon.

Proces opisany przez inżynierów "otwiera drzwi do produkcji szerokiej gamy związków nie dostępnych za pośrednictwem przemysłu petrochemicznego" powiedział Zengyi Shao. Grupa naukowców pod przewodnictwem Pana Shao zmodyfikowała drożdże, które fermentują glukozę w kwas śłuzowy, który poddawany jest dalszym przemianom. Końcowym efektem szlaku przemian jest biopolimer nienasyconego nylonu-6,6, który dzięki obecności podwójnego wiązania w łańcuchu głównym może mieć zmieniane właściwości.

 

Więcej informacji na stronie: http://www.bioplasticsmagazine.com/en/news/meldungen/20160215-Iowa-State-makes-biobased-nylon.php

przyg. M. Jarosz

 

POIG 2.2 - Budowa CBIMO

polska | english

 


 

Oferta CBiMO:


Bio-
immobilizacja
Innowacyjne
opakowania
polska | english polska | english

 

 

 

 

Zobacz realizowane projekty